ZARZĄDZENIE Nr 27/20
Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Żabnie
z dnia 03 czerwca 2020 roku
w sprawie wznowienia działalności Klubu Senior + w Żabnie oraz ograniczeń w jego funkcjonowaniu w związku z wystąpieniem stanu epidemii
Na podstawie § 23 ust. 6 Statutu Ośrodka Pomocy Społecznej w Żabnie przyjętego UchwałąNr XV/165/12 Rady Miejskiej w Żabnie z dnia 24 lutego 2012r. w sprawie nadania Statutu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Żabnie (Dz. Urz. Woj. Małopolskiego z dnia 29 marca 2012r., poz. 1398 z późn. zm.), §14 pkt 11 Regulaminu Organizacyjnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Żabnie wprowadzonego Zarządzeniem nr 19/13 Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Żabnie z dnia 27 grudnia 2013r. w sprawie ustalenia Regulaminu Organizacyjnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Żabnie z późn. zm. oraz na podstawie § 14 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 maja 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii
(Dz. U. poz. 964 z późn. zm.).
W celu zapobiegania zakażeniom wirusem SARS-CoV-2 zgodnie z rekomendacjami Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Ministerstwa Zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego, wprowadzam następujące ograniczenia:
§ 1. Ogólne zasady sanitarne:
- pracodawca zapewnia środki ochrony indywidualnej dla wszystkich pracowników Klubu Senior + oraz instrukcję ich prawidłowego ich stosowania. Środki ochrony osobistej obejmują środki do osłony ust i nosa (np. maseczki, przyłbice), a także rękawiczki jednorazowe oraz preparaty do dezynfekcji,
- przy wejściu do budynku umieszcza się informację o obligatoryjnym dezynfekowaniu rąk oraz umieszcza się w dostępnym miejscu dozownik z płynem dezynfekującym,
- w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych umieszcza się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem dezynfekującym do rąk instrukcję skutecznego odkażania rąk.
§ 2.
- Zobowiązuje się pracowników Klubu Senior + do promowania zasad higieny
i umożliwienia ich realizacji poprzez:
- promowanie i wspieranie wśród uczestników i pracowników higieny rąk, higieny oddychania, a także właściwej etykiety postępowania prewencyjnego;
- konieczność stosowania przez pracowników środków ochrony osobistej oraz mycia i dezynfekcji rąk, w tym przed i po kontakcie z uczestnikami, po kontakcie z zanieczyszczonymi powierzchniami lub sprzętem oraz po usunięciu środków ochrony osobistej;
- zapewnienie środków czystości w placówce (mydło, ręczniki papierowe) oraz środków do dezynfekcji [np. żele/płyny dezynfekujące na bazie alkoholu (min. 60%)] przy wejściu i w każdym pomieszczeniu wspólnego użytku;
- w miarę możliwości używanie osłony ust i nosa przez osoby prowadzące treningi/zajęcia oraz informowanie uczestników o powodach stosowania tego rozwiązania,
- środki ochrony indywidualnej jednorazowego użytku należy każdorazowo po użyciu wrzucić do dedykowanego, zamykanego pojemnika na odpady;
- zapewnienie odpowiedniej liczby zamykanych i opisanych pojemników na zużyte środki ochrony indywidualnej;
- zakaz pozostawiania telefonów komórkowych na powierzchniach ogólnodostępnych;
- korzystanie z naczyń i sztućców jednorazowych lub własnych naczyń uczestników, które po użyciu zostaną poddane myciu i wyparzaniu w temp. minimum 60 stopni; natomiast naczynia i sztućce jednorazowe, po ich użyciu, należy wrzucić do dedykowanego kosza na śmieci;
- zawieszenie spożywania posiłków w sali jadalnej przez wszystkich uczestników jednocześnie;
- przywożenie posiłków do Klubu Senior + w szczelnie zapakowanych w pojemnikach jednorazowych;
- uprzątnięcie, po zakończeniu posiłków, resztek produktów z powierzchni ogólnodostępnej, mycie i zdezynfekować blaty stolików/ powierzchni po każdym spożywającym posiłek.
- Kierownik Klubu Senior + w Żabnie na bieżąco śledzi umieszczane na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Zdrowia, wytyczne i zalecenia dotyczące epidemii SARS-CoV-2, w tym zasady bezpiecznego postępowania, a także aktualne przepisy prawa.
- Kierownik Klubu Senior + informuje uczestników i personel o ryzyku jakie niesie ze sobą nieprzestrzeganie zasad higieny i wskazówek Głównego Inspektora Sanitarnego w powyższym zakresie.
§ 3. Pomieszczenia Klubu Senior + są regularnie wietrzone oraz dezynfekowane
w szczególności poprzez:
- regularne czyszczenie powierzchni wspólnych, w tym klamek drzwi i okien, poręczy, blatów, oparć krzeseł, framug i skrzydeł drzwi, uchwytów,
- dezynfekowanie powierzchni dotykowych jak słuchawka telefonu, klawiatura
i myszka, włączniki świateł, - bieżące sprzątanie i dezynfekcję toalet – przynajmniej 4 razy dziennie,
- pomieszczenia zostają zabezpieczone przed rozprzestrzenianiem się wirusów
i bakterii poprzez obligatoryjne przeprowadzenie działań wymienionych
w punktach 1-3 po zakończeniu zajęć przez jedną grupę i przed rozpoczęciem zajęć przez drugą grupę uczestników.
§ 4. Pracownicy i uczestnicy zostają poinformowani, że zarówno do pracy i pobytu
w placówkach przychodzić mogą jedynie osoby zdrowe, bez objawów wskazujących na możliwość wystąpienia choroby zakaźnej. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów należy pozostać w domu, nie przychodzić do pracy/ na zajęcia i skontaktować się telefonicznie z lekarzem w celu uzyskania teleporady medycznej.
§5.
- W przypadku wystąpienia u osoby niepokojących objawów sugerujących zakażenie SARS-CoV-2 należy niezwłocznie podjąć kroki mające na celu izolację tej osoby od innych osób przebywających w Klubie (oddzielne pomieszczenie lub wydzielona powierzchnia zapewniająca odstęp od innych osób minimum 2 metry
z każdej strony- Salonik wypoczynkowy wraz z węzłem sanitarnym). Następnie należy dopilnować, aby osoba ta założyła osłonę ust i nosa, jeśli to możliwe ze względu na jej stan zdrowia i możliwości psychoruchowe, zawiadomić rodzinę bądź osoby wskazane do kontaktu o zaistniałej sytuacji. - W sytuacji opisanej w ust. 1 należy nawiązać kontakt telefoniczny z właściwą miejscowo powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.
- W przypadku wystąpienia u pracownika wykonującego swoje zadania na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie SARS-CoV-2, należy niezwłocznie odsunąć go od pracy i odesłać transportem indywidualnym do domu lub w przypadku gdy jest to niemożliwe, pracownik powinien oczekiwać na transport
w wyznaczonym pomieszczeniu, w którym jest możliwe czasowe odizolowanie go od innych osób. Należy także powiadomić właściwą miejscowo powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną i stosować się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń. - W sytuacji określonej w ust. 1 i ust. 3 należy ustalić listę osób, z którymi podejrzewana o zakażenie osoba miała bezpośredni kontakt, a także miejsc/ pomieszczeń w których przebywała, celem gruntownego ich umycia i dezynfekcji.
§6. Organizacja pracy Klubu Senior +
- zakazuje się wstępu na teren obiektu osobom, których obecność nie jest konieczna do zapewnienia ciągłości działalności;
- uczestnicy oraz pracownicy są informowani o nie przychodzeniu do placówki
w sytuacji stwierdzenia u siebie niepokojących objawów choroby zakaźnej, kontaktu z osobą chorą, zakażoną, izolowaną lub kwarantannowaną. - uczestnicy i pracownicy zatrudnieni w placówce, którzy w ciągu ostatnich 14 dni mieli kontakt z osobą u której potwierdzono lub podejrzewa się zakażenie SARS-CoV-2, objętą kwarantanną, a także wykazujący objawy infekcji dróg oddechowych nie uczestniczą w zajęciach Klubu i zobowiązani są do pozostania
w domu,
§7. Kierownik Klubu Senior + zapewnia bieżącą kontrolę stanu zdrowia uczestników
i personelu poprzez:
- obserwowanie stanu zdrowia i prowadzenie na bieżąco oceny objawów infekcji dróg oddechowych
- pomiar temperatury ciała przy pomocy termometru bezdotykowego u uczestników i pracowników, po uprzednim uzyskaniu ich zgody i dezynfekcję rąk przy wejściu na teren placówki;
§8. Pracownicy i uczestnicy Klubu składają pisemne oświadczenie o przyjętych do stosowania zasadach zgodnie z załącznikiem nr 1 do niniejszego zarządzenia.
§9. Zajęcia z uczestnikami prowadzone są w małych grupach maksymalnie 10 osobowych, najlepiej o stałym składzie.
§10. W miarę możliwości ogranicza się treningi grupowe na rzecz treningów indywidualnych, oraz prowadzi się zajęcia w małych kilkuosobowych grupach o stałym składzie. W ramach prowadzonych treningów uwzględnienia się tematykę dotyczącą obecnej sytuacji epidemicznej, w tym ze szczególnym podkreśleniem wagi utrzymywania właściwej higieny osobistej i otoczenia, oraz dystansu społecznego.
§11. Zawiesza się treningi kulinarne i podejmuje się działania w celu zapewnienia uczestnikom posiłku poprzez zakup cateringu.
§ 12. Wykonanie zarządzenia powierzam Kierownikowi Klubu Senior + w Żabnie.
§ 13. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 05 czerwca 2020 roku.